Το Discovery Tour του Assassin’s Creed Odyssey αποδεικνύει ότι τα video games μπορούν να γίνουν ένας ισχυρός σύμμαχος της Εκπαίδευσης.

Gaming | 16 Οκτωβρίου 2019, Τετάρτη

Οι περισσότεροι από εμάς σε κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε παίξει κάποιο βιντεοπαιχνίδι, καθώς είναι ένα είδος διασκέδασης στο οποίο μπορούμε να έχουμε εύκολη πρόσβαση, όπου και να βρισκόμαστε.

Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις τα βιντεοπαιχνίδια έχουν περάσει στην κοινή γνώμη ως κάτι το αρνητικό. Για παράδειγμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε τη «διαταραχή παιχνιδιών» (gaming disorder) στη Διεθνή Λίστα Ασθενειών (International Classification of Diseases – ICD). Επίσης πολλές φορές γίνεται σύνδεση ανάμεσα στα βιντεοπαιχνίδια και τον τζόγο. Θεωρείται, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ότι η χρήση των loot boxes στα παιχνίδια είναι ένα είδος τζόγου καθώς λειτουργούν σαν ένα είδος τυχερού λαχείου. Επίσης, το γεγονός ότι τα δωρεάν παιχνίδια καζίνο έχουν γίνει τόσο δημοφιλή, είναι ένας ακόμη λόγος να γίνεται η σύνδεση αυτή.

Δεν υπάρχουν όμως μόνο αρνητικά στα παιχνίδια. Μπορεί να γίνει εκμετάλλευση της μεγάλης δημοτικότητάς τους για καλούς σκοπούς και έτσι να συμβάλλουν θετικά στην κοινωνία. Ένας τέτοιος τρόπος «εκμετάλλευσης» είναι και το gamification(ή παιχνιδοποίηση), μέσω του οποίου μπορούν να βοηθηθούν πολλοί τομείς, ένας από τους οποίους είναι και η Εκπαίδευση.

H πιο πρόσφατη κυκλοφορία των Assassin's Creed ήταν το 2018 με το Assassin’s Creed Odyssey, ένα παιχνίδι δράσης που διεξάγεται στην Αρχαία Ελλάδα, με υπέροχο σενάριο που παραπέμπει σε αρχαία ελληνική τραγωδία, αληθοφανή γραφικά και πολύ προσεγμένο περιεχόμενο. Εκτός από το βασικό παιχνίδι, η Ubisoft , η Γαλλική εταιρεία που το δημιούργησε, συμπεριέλαβε και τη λειτουργία Discovery Tour, στην οποία οι παίκτες μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα χωρίς τον φόβο να τους επιτεθούν, σε μέρη της Αρχαίας Ελλάδας και να μαθαίνουν για την ιστορία της.

ο Discovery Tour δεν εστιάζει μόνο σε ένα μέρος της εποχής εκείνης, αλλά επιτρέπει στους παίκτες να εξερευνήσουν και να μάθουν την ιστορία 29 περιοχών της Αρχαίας Ελλάδας χωρίς βιασύνη ή εμπόδια. Η λειτουργία χωρίζεται σε 5 κατηγορίες:

  • διάσημες πόλεις
  • καθημερινή ζωή
  • μάχες και πόλεμοι
  • πολιτική/φιλοσοφία και τέχνη
  • θρησκεία και μύθοι.

Σε αυτές τις 5 κατηγορίες μπορούν να κάνουν στάση σε 300 σταθμούς μάθησης, να συναντήσουν την Ασπασία, τον Σωκράτη, τον Ηρόδοτο και άλλους, να μάθουν για την Ακρόπολη, το λιμάνι του Πειραιά ή να δουν την καθημερινή ζωή μιας αθηναϊκής οικογένειας.