DualSense ™. The New Wireless Game Controller for PS5™.

Tech | 8 Απριλιου 2020, Τεταρτη

Έχουμε φθάσει σε ένα συναρπαστικό ορόσημο με το PlayStation 5, καθώς αρχίζουμε να στέλνουμε τον νέο ελεγκτή μας στο τελικό του σχέδιο σε προγραμματιστές που εφαρμόζουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους στα παιχνίδια τους. Αλλά πρώτα θέλαμε όλοι στην κοινότητα του PlayStation να δουν μια πρώτη ματιά στον ασύρματο ελεγκτή DualSense ™ και να ακούσουμε το όραμά μας για το πώς ο νέος ελεγκτής θα αιχμαλωτίσει περισσότερες από τις αισθήσεις σας καθώς αλληλεπιδράτε με τους εικονικούς κόσμους στα PS5 παιχνίδια. Τα χαρακτηριστικά του DualSense, μαζί με το Tempest 3D AudioTech του PS5, θα σας δώσουν ένα νέο αίσθημα βύθισης στους παίκτες.

Όταν το PS4 ξεκίνησε το 2013, ο ασύρματος ελεγκτής DualShock 4 συγκέντρωσε πολλά θετικά σχόλια από τους παίκτες και τους προγραμματιστές για να είναι ο καλύτερος ελεγκτής PlayStation ακόμα και για την εισαγωγή προοπτικών όπως το κουμπί Share. Αυτό μας οδήγησε στην επόμενη ερώτηση - πώς θα στηρίξουμε την επιτυχία; 

Μία σημαντική αλλαγή, την οποία η εταιρεία δεν θέλησε να κρατήσει κρυφή και να κάνει... έκπληξη στους θαυμαστές της, επιφυλάσσει η νέα έκδοση του Sony PlayStation 5. Όπως ενημέρωσε η ίδια η Sony σχετικά, στη νέα ιστορική κονσόλα αναμένεται να υπάρχει ένα πλήρως διαφοροποιημένο αλλά και εξελιγμένο χειριστήριο, πολύ διαφορετικό από το "Dual Shock 4" που συνόδευε την προηγούμενη έκδοση.

Η Sony παρουσίασε το εν λόγω χειριστήριο με την ονομασία "DualSense", προειδοποιώντας για μία νέα τεχνολογία που θα βάζει τον gamer ακόμη πιο βαθιά στον εκάστοτε ρόλο που θα έχει και θα χειρίζεται.

Το "DualSense" θα προσφέρει απτική ανατροφοδότηση και αισθητήρες που θα δημιουργούν αντίσταση και δόνηση ανάλογα με το παιχνίδι. Μέσα στις υπόλοιπες πρόσθετες λειτουργίες, μία άλλη σημαντική αλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο χειριστήριο θα είναι και το κεντρικό κουμπί του μενού στη μέση, όπου πλέον φαίνεται ότι θα αντικατασταθεί από ένα κουμπί με την ονομασία και εντολή "create".

Μετά από προσεκτική εξέταση, αποφασίσαμε να διατηρήσουμε πολλά από αυτά που αγαπούν οι παίκτες για το DualShock 4, διατηρώντας παράλληλα νέες λειτουργίες και βελτιώνοντας το σχέδιο. Με βάση τις συζητήσεις μας με τους προγραμματιστές, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η αίσθηση της αφής στο παιχνίδι, όπως και ο ήχος, δεν ήταν μεγάλη εστίαση για πολλά παιχνίδια. Είχαμε μια μεγάλη ευκαιρία με το PS5 να καινοτομήσουμε προσφέροντας στους δημιουργούς παιχνιδιών τη δυνατότητα να διερευνήσουν πώς μπορούν να ενισχύσουν αυτό το αίσθημα βύθισης μέσω του νέου μας ελεγκτή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υιοθετήσαμε την απτική ανατροφοδότηση, η οποία προσθέτει μια ποικιλία ισχυρών αισθήσεων που θα αισθανθείτε όταν παίζετε, όπως η αργή κοκκινίλα οδήγησης ενός αυτοκινήτου μέσα από λάσπη. Επίσης, ενσωματώσαμε τα προσαρμοστικά triggers στα κουμπιά L2 και R2 του DualSense, ώστε να αισθάνεστε πραγματικά την ένταση των ενεργειών σας, όπως όταν σχεδιάζετε ένα τόξο για να πυροβολείτε ένα βέλος.

Αυτό μας έδωσε μια συναρπαστική πρόκληση για να σχεδιάσουμε ένα νέο ελεγκτή που χτίζει την τρέχουσα γενιά, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τα νέα χαρακτηριστικά που προσθέτουμε. Για παράδειγμα, με προσαρμοστικούς ενεργοποιητές, έπρεπε να σκεφτούμε πώς θα χωρέσουν τα εξαρτήματα στο υλικό, χωρίς να το δίνουν ένα ογκώδες συναίσθημα. Η ομάδα σχεδιασμού μας συνεργάστηκε στενά με τους μηχανικούς μας για την τοποθέτηση των ενεργοποιητών και των ενεργοποιητών. Οι σχεδιαστές μπορούσαν τότε να σχεδιάσουν τις γραμμές του τρόπου εμφάνισης και της αίσθησης του εξωτερικού του ελεγκτή, με μια πρόκληση να κάνει τον ελεγκτή να αισθάνεται μικρότερος από ό, τι πραγματικά φαίνεται. Στο τέλος, αλλάξαμε τη γωνία των χειροκίνητων ενεργοποιητών και επίσης κάναμε κάποιες λεπτές αναπροσαρμογές στη λαβή. Επίσης, εξετάσαμε προσεκτικά τους τρόπους διατήρησης μιας ισχυρής διάρκειας ζωής της μπαταρίας για την επαναφορτιζόμενη μπαταρία του DualSense και για να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το βάρος του ελεγκτή καθώς προστέθηκαν νέες λειτουργίες.


Για τα κουμπιά, θα παρατηρήσετε ότι δεν υπάρχει πλέον ένα κουμπί "Μοιραστείτε" όπως είχαμε με το DualShock 4. Μην ανησυχείτε - δεν πρόκειται να πάει μακριά. Στην πραγματικότητα, βασίσαμε στην επιτυχία του βιομηχανικού μας πρώτου κουμπιού Κοινή χρήση για να σας φέρει μια νέα λειτουργία "Δημιουργία". Με το Create, είμαστε για άλλη μια φορά πρωτοποριακοί νέοι τρόποι για τους παίκτες να δημιουργήσουν επικό περιεχόμενο παιχνιδιού για να μοιραστούν με τον κόσμο ή απλά για να απολαύσουν τον εαυτό τους. Θα έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το χαρακτηριστικό καθώς πλησιάζουμε στην εκτόξευση.

Το DualSense προσθέτει επίσης μια ενσωματωμένη συστοιχία μικροφώνων, η οποία θα επιτρέψει στους παίκτες να συνομιλήσουν εύκολα με φίλους χωρίς ακουστικό - ιδανικό για να μεταβείτε σε μια γρήγορη συζήτηση. Αλλά φυσικά, εάν σκοπεύετε να συνομιλήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καλό είναι να έχετε αυτό το ακουστικό βολικό.